Model fotografie

Model fotografie is een hele aparte tak van fotografie. Het grootste verschil is dat je met een model te maken hebt die speciale aandacht nodig heeft.
Bijna iedereen voelt zich opgelaten om op de foto te gaan waarbij hij of zij het middelpunt van ALLE belangstelling is.

Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden zodat het wat minder ervaren model zich wat meer op zijn/haar gemak voelt.

 • Communiceer duidelijk met je model
  Zorg dat hij/zij precies weet wat er gaat gebeuren VOOR het gebeurt, maak duidelijke afspraken over wat je wilt bereiken en waar eventuele grenzen liggen van zowel het model als de fotograaf. Dit geeft het model de zekerheid dat er een duidelijke vorm van controle is en dat er geen tegenzin mag zijn.
 • Laat je model de eerste keuze
  Dit geeft het model weer datzelfde gevoel van controle. Laat hem/haar in zelf uitgezochte kleding starten, een zelf gekozen houding en zelfs als ze een idee hebben over belichting, probeer dat dan eerst te doen. Ook wordt het meestal gewaardeerd als een model een of twee foto's per onderdeel zelf mag uitzoeken die ze mooi vinden.
 • Betrek je model bij het proces
  Fotografie is geen tovenarij dus laat zien wat er gebeurt en laat het model meekijken bij tussenbeoordelingen van de gemaakte foto's als hij/zij dat leuk vindt.
 • Laat een model iemand meenemen die hij/zij kent
  Dit geeft steun en zorgt voor een ontspannen sfeer op de set. Het is wel af te raden de partner van het model mee te laten komen, want die hebben vaak een nogal uitgesproken mening en dat kan het model onzeker maken wat weer direct terug te zien is op de foto's.
 • Zorg voor een aparte kleedruimte
  Hierdoor kan een model zich rustig omkleden zonder op te hoeven letten wie in de studio allemaal meekijkt.
 • Humor!
  Fotografie is LEUK! Hou de sfeer tijdens de hele shoot lekker ontspannen. Humor kan daar een grote rol in spelen.
 • Oogcontact
  De meeste fotografen zijn gewend door de zoeker te kijken gedurende het gehele proces. Het is aan te raden toch je model regelmatig aan te kijken tijdens uitleg en opdrachten zodat het model goed kan zien wat je bedoelt. De shoot wordt er een stuk persoonlijker van en dat is goed te zien in het eindresultaat.
 • Houd controle
  Voor een model is een shoot vaak een nieuwe ervaring. Ze weten ook vaak niet goed wat ze moeten doen. In deze situatie is het belangrijk dat je volledig de controle neemt over de situatie zonder bevelen te gaan blaffen. Hoe zekerder de fotograf overkomt, hoe zekerder het model zich voelt en het is zekerheid wat het beste in een model naar boven haalt.
 • Positieve stimulatie
  Maak een opmerking over ALLES wat goed gaat en wat je mooi vind. Elk compliment aan het adres van het model geeft een extra steuntje waardoor het model meer gaat "stralen".
 • Lichamelijk contact en werkafstand
  Zorg voor een werkafstand van enkele meters (2 tot maximaal 6). Het model ervaart deze afstand meestal als wel persoonlijk maar niet als bedreigend (blijf dus uit de "personal space").
  Raak een model nooit aan zonder dat eerst is uitgesproken dat dat geen probleem is. Als er iets veranderd moet worden aan de kleding of haar of makeup, laat dan een assistent dit doen. (Dit kan de visagiste doen of de persoon die is meegekomen met het model). Een spiegel op de set is ook ALTIJD handig.

 

Dan zijn er nog een aantal tips die een enorme hoeveelheid tijd kan besparen tijdens de shoot of in de nabewerking.

 • Bekijk voor de eerste foto rustig de hele set
  Alle kleine storingen moeten zoveel mogelijk worden weggehaald voor de shoot begint. Denk hierbij aan makeup (uitgelopen, klonters, symmetrie, oneffenheden in de huid), kleding (losse draadjes, vlekjes, naden die niet recht zitten, afdrukken van de vorige kleding!), haar (losse plukken, zichtbare elastiekjes) maar ook het decor (schaduwen op de achtergrond, beschadigingen op props of apparatuur in beeld)
 • Zo weinig mogelijk makeup
  Laat het model zo weinig mogelijk makeup dragen bij de start van de shoot. Het gaat ALTIJD sneller wat extra makeup aan te brengen dan te zware makeup weg te halen!
 • Afdrukken van kleding op een lichaam
  Dit geldt vooral bij fotografie waarbij veel huid te zien is. Strakke kleding laat vaak afdrukken na op het lichaam en het kan een flinke tijd duren voor deze afdrukken zijn verdwenen. Adviseer het model altijd in zo los mogelijke kleding te komen als dit het geval is, en houd de shoots relatief kort als er kleding gewisseld moet worden.
 • Probeer niet teveel nieuwe dingen in één shoot
  Experimenteren is leuk! En de meeste fotografen bulken van de ideeën maar ze allemaal uitvoeren geeft een haastige gespannen sfeer en resulteert bijna altijd in een matige shoot. Kies vooraf wat je wilt doen, en reserveer minimaal een uur per idee.
 • Maak VEEL foto's
  In het digitale tijdperk kost een extra foto helemaal niets en een geweldige foto waarbij het model NET met de ogen knippert is eeuwig zonde. maar let wel op de hoeveelheid foto's die je met je batterijen kunt maken bij het gebruik van losse flitsers!
 • Zorg dat je materiaal in orde is
  Batterijen vol? Reserve batterijen? Voldoende kaartjes voor in je camera? Sensor schoon? Lenzen schoon? De juiste lenzen bij je? Statief meegenomen? Diffusers? Softboxes? enz. enz.. maak een checklist!

 

Hieronder staan wat foto's uit de shoot met Melissa. Het doel was het aanvullen van haar portfolio.

Eerst de belichting goed instellen

Dan de flitsers op de juiste plaats

 

PRESTO!

De shoot begint

 

Zittend waardoor de bewegingen worden beperkt en het licht op van hoger komt

 

Highlight op het haar

 Hierna een sprotief outfitje met bijbehorende beweging

 

Een strakke uitgaansjurk

 

Wat extra make-up voor wat close-ups

 

En de laatste serie